نقشه راه تولید و تجارت در کشاورزی

زرگران درباره دلایل ثبات نرخ ارز در ایران گفت: تراز تجاری مثبت به همراه کاهش تورم، باعث شد تا نرخ برابری ریال با دیگر ارزها به تثبیت برسد که این عامل نیز منجر به آرامش فضای اقتصادی ایران شده و سبب شده کشور برای سرمایه گذاری خارجی و همکاری های مشترک اقتصادی جاذبه های زیادی داشته باشد

به گزارش اگزیم نیوز به نقل از کانون انجمن های صنایع غذایی ایران، کاوه زرگران در بیست و دومین همایش بین المللی غلات و دانه های روغنی کشورهای حاشیه دریای سیاه در هتل المپیک شهر مسکو روسیه اظهار کرد: ایران در سه سال گذشته موفق شد با حفظ انضباط مالی، توسعه صادرات غیر نفتی، کاهش چاپ پول و ثبات نرخ ارز، رشد تورم را مهار کند و همچنین با تراز تجاری مثبت و کاهش میزان تورم، نرخ ارز را ثابت نگه دارد.
به گفته وی، بهبود فضای کسب و کار و از میان رفتن تحریم ها به همراه سرمایه گذاری های جدید میزان تولید ناخالص ملی را در ایران بهبود بخشید و پیش بینی می شود در سال جاری با افزایش قیمت نفت و سرمایه گذاری های دولتی روند رشد تولید ناخالص داخلی شتاب بیشتری داشته باشد.
زرگران درباره دلایل ثبات نرخ ارز در ایران افزود: تراز تجاری مثبت به همراه کاهش تورم، باعث شد تا نرخ برابری ریال با دیگر ارزها به تثبیت برسد که این عامل نیز منجر به آرامش فضای اقتصادی ایران شده و سبب شده کشور برای سرمایه گذاری خارجی و همکاری های مشترک اقتصادی جاذبه های زیادی داشته باشد.


میانگین واردات 10 ساله غلات، 9.5 میلیون تن


دبیرکل کانون انجمن های صنایع غذایی ایران در خصوص غلات ایران گفت: سهم مصرف غلات در خانوارهای ایرانی 21 درصد است که رقم قابل توجهی به شمار می رود. 
به گفته وی، از مزیت های این حوزه در اقتصاد ایران آن است که 19 درصد از ارزش افزوده بخش غذا و 16.5 درصد از صادرات صنعت غذای ایران به غلات اختصاص دارد. هرچند در طول یک دهه گذشته سطح زیرکشت غلات کاهش یافته است. 
این کارشناس صنعت غذا و کشاورزی با اشاره به افزایش تولید غلات در سه سال گذشته و همزمان با دولت یازدهم گفت: تولید غلات طی سه سال گذشته افزایش یافت، تا جایی که سال گذشته به 17.5 میلیون تن رسید و پیش بینی می شود تا پایان سال جاری به رقم 18.2 میلیون تن برسد. 
به گفته وی، یکی از چالش های پیش روی تولید غلات در ایران تغییرات اقلیمی و کاهش منابع آب است و پیش بینی می شود تولید غلات تا 25 سال آینده 10 درصد کاهش یابد.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق تهران با اعلام میزان واردات غلات گفت: ایران در سال گذشته بیش از 16.5 میلیون تن غلات وارد کرده که حاکی از رشد 55 درصدی است؛ اما امسال به دلیل وجود منابع کافی و شرایط آب و هوایی مناسب شاهد افت 28 درصدی واردات هستیم.
زرگران با اشاره به حجم قابل توجه واردت غلات به ایران در سال های اخیر ادامه داد: ایران در سال های 93 و 94 به ترتیب بیش از 6.3 و 2.58 میلیارد دلار غلات داشته است که جزو کشورهای صدرنشین در دنیا محسوب می شود. وی اضافه کرد: این در حالی است که بطور میانگین ایران طی یک دهه گذشته سالیانه 9.5 میلیون تن غلات وارد کرده که ذرت با 44 درصد و گندم با 30 درصد بیشترین میزان واردات را به خود اختصاص داده بودند.
دبیرکل کانون انجمن های صنایع غذایی ایران با اشاره به مصرف بالای گندم در ایران گفت: این دانه با مصرف سرانه 170 کیلوگرم در سال، سهمی مهم در تامین غذای مردم ایران و گندم به طور میانگین 40 تا 50 درصد از کالری و نیمی از پروتیین مورد نیاز ایرانیان را تامین می کند.

نیاز به سالیانه 20 میلیون تن گندم تا یک دهه آینده


وی با تاکید بر اینکه نان به عنوان غذای اصلی ایرانیان جایگزینی ندارد و در این فرهنگ به عنوان برکت الهی و مقدس شناخته می شود، افزود: 72 درصد از گندم در ایران به مصرف خبازی می رسد و با توجه به ذایقه ایرانیان و پیش بینی افزایش جمعیت، ما تا یک دهه دیگر سالیانه به 20 میلیون تن گندم نیاز خواهیم داشت.
عضو هیات رییسه اتاق ایران و روسیه اظهار کرد: در یک دهه گذشته سطح زیر کشت گندم کاهش داشته است، این درحالی است که نزدیک به 60 درصد از کل تولید غلات به گندم تعلق دارد. 
به گفته وی، با این حال میانگین واردات گندم در 10 سال گذشته، 2.8 میلیون تن بوده و بیشترین میزان واردات گندم ایران از نظر ارزش در سال 1393 رخ داد که بیش از دو میلیارد دلار گندم وارد کشور شد.
وی با اشاره به بهبود تولید داخل خطرنشان کرد: امسال ایران توانسته به خودکفایی گندم برسد که پیش بینی می شود این روند در سال آینده نیز ادامه یابد، به این ترتیب کشور ما نیازی به واردات گندم جز برای اختلاط و جبران گلوتن گندم داخلی نخواهد داشت.

ایران ظرفیت تولید 20 میلیون تن آرد را دارد
رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران در بخشی دیگر از سخنان خود، با اشاره به موقعیت های بازار صادرات آرد ایران گفت: عراق بزرگترین مشتری آرد در جهان است و نیاز سالیانه خود به بیش از یک میلیون تن آرد را از کشورهای همسایه و خصوصا از ترکیه وارد می کند.
به گفته زرگران، افغانستان با نیاز سالیانه به واردات 800 هزار تن آرد دومین واردکننده آرد در جهان است که هر دو در همسایگی ایران قرار دارند؛ در واقع فرصت مناسبی در عبور موقت گندم به ایران و صادرات آرد به این بازارها با استفاده از ظرفیت کارخانجات آردسازی برای سرمایه گذاران خارجی وجود دارد.
وی اضافه کرد: این در حالی است که ایران دارای 315 کارخانه آرد با ظرفیت تولید سالیانه بیش از 20 میلیون تن در سال است که 12.5 میلیون تن آن در تولید نان و بخش صنعت مصرف می شود. 
دبیرکل کانون انجمن های صنایع غذایی ایران در خصوص میزان تولید جو در ایران توضیح داد: پس از گندم، جو با بیش از 1.76 میلیون هکتار سطح زیر کشت، بیشترین میزان کاشت غلات را داراست که سهم عمده ای از آن در خوراک دام استفاده می شود.
وی افزود: در سال 2015 میلادی تولید جو به 3.2 میلیون تن رسید و جو سهم 18 درصدی از مجموع تولید غلات ایران را به خود اختصاص داده است.
زرگران با اشاره به تولید ذرت در ایران نیز گفت: ایران در سال 1394 کمتر از 1.5 میلیون تن ذرت تولید کرد که 10 درصد از سال 1393 کمتر بوده است. البته در طول یک دهه گذشته تولید ذرت نزولی بوده و در حدود 17 درصد کاهش داشته است و تنها 9 درصد از تولید غلات ایران به ذرت اختصاص دارد.
به گفته عضو هیات رییسه اتاق ایران و روسیه، کاهش میزان تولید ذرت در حالی رخ داده است که نیاز ایران به ذرت افزایش یافته و طی 10 سال گذشته مصرف ذرت از حدود دو میلیون تن به حدود هشت میلیون تن رسیده است تا جایی که سال گذشته میزان واردات ذرت به 6 میلیون تن رسید.
وی اظهار کرد: این در حالی است که به دلیل آب بر بودن تولید ذرت، سیاست ما در حال حاضر تامین ذرت مورد نیاز کشور از طریق واردات است.

سیاست های اقتصاد مقاومتی، چراغ راه تولید و تجارت در حوزه کشاورزی
رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران در این همایش در خصوص ظرفیت های ایران در تولید روغن گفت: در ایران نزدیک به 50 واحد روغنکشی با ظرفیت تولید 4.5 میلیون تن وجود دارد. 
وی ادامه داد: ظرفیت تصفیه سالیانه روغن بیش از 3.5 میلیون تن است و ایران بیش از یک میلیون تن روغن خام گیاهی وارد می کند که معادل یک سوم از ارزش واردات مواد اولیه غذایی کشور را به خود اختصاص داده است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه مصرف سرانه روغن 18 گیلوگرم در سال است که 90 درصد از کل روغن مصرفی توسط 30 کارخانه تصفیه می شود، اضافه کرد: بیش از 90 درصد از روغن مصرفی تا سال گذشته وارداتی بود، اما مطابق با سیاست های اقتصاد مقاومتی که چراغ راه برنامه های توسعه ای و همچنین تولید و تجارت در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی در کشور ماست، تصمیم گرفته شد تا تامین این کالا از طریق واردات دانه های روغنی و انجام روغن کشی در داخل ایران صورت بگیرد.
دبیرکل کانون انجمن های صنایع غذایی ایران درباره دانه های روغنی نیز گفت: واردات سویا با 1.5 میلیون تن 70 درصد از کل واردات دانه های روغنی را در بر می گیرد و واردات دانه های افتابگردان در جایگاه دوم و دانه کنجد در جایگاه سوم دانه های روغنی وارداتی قرار دارند. 
به گفته زرگران، با توجه به مصرف کنجاله سویا در رژیم غذایی دام و طیور و صنایع دامپروری ایران و هم چنین امکانات روغنکشی صنایع ما، استقبال از واردات دانه سویا از دیگر دانه ها بیشتر است.
این همایش با حضور چهره های شاخص حوزه کشاورزی و غلات جهان از جمله «جمبولات خاتوف» قائم مقام اول وزیر کشاورزی روسیه، «آندری کلیپاچ» اقتصاددان و معاون بانک امور اقتصادی توسعه و خارجی روسیه، «آرکادی زولشفسکی» رییس اتحادیه غلات روسیه، «دن باسی» آژانس شرکت agresource آمریکا، «نوربک دوبریکاف» مشاور غلات و دانه های روغنی قزاقستان، «الیزاوتا مالیشکا» متخصص و تحلیلگر غلات اوکراین و جمعی دیگر از تصمیم گیران، سیاستگذاران و کارشناسان غلات و 250 شرکت بین المللی از سراسر جهان برگزار شد.
در این همایش دو روزه موضوعات مختلفی همچون «اقتصاد کلان، قوانین و نقش دولت در بازار غلات»، «غلات حوزه دریای سیاه؛ نتایج فصل پیشین و روندهای فصل جدید» و «دانه های روغنی؛ انتظارات و ریسک ها» در سه پنل مورد بحث و بررسی سخنرانان قرار گرفت. 

کد خبر 13098

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 7 =